A B12-vitamin részt vesz a nukleinsavak felépítésében, befolyásolja a szervezet fehérjeszintézisét, elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését és fokozza ezek hasznosítását. Elősegíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását így megelőzi a vérszegénységet. Fokozza a gyermek növekedését és étvágyát. Növeli a szervezet energiáját, javítja a koncentráló-, emlékező- és egyensúlyozóképességet de az egész szervezetet érintő hatása van. Az orvosi gyakorlatban a vészes vérszegénység, általános testi leromlás, kimerültség, ideggyulladás, hosszabb betegség utáni lábadozás esetén használják. Az egész szervezetre kiterjedő erősítő, roboráló hatása van.
Súlyos vérszegénységet, gyengült látást, bizonyos elmegyógyászati rendellenességeket, fáradtságot, ingerlékenységet, sápadtságot, gyengeséget okoz.
Máj, vese, tojás, tej, sajt, marha és sertéshús, élesztő, spenót, saláta, teljes kiőrlésű gabonák.
Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.
2 mikrogramm