P-vitamin - Rutin - Citrin


P-vitamin - Rutin - Citrin

SZEREPE:

A P-vitamint a paprikából sikerült kivonni. Ez az anyag csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét (permeabilitását), innen az elnevezése is. A P-vitamin segíti a C-vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket

HIÁNYA:

Emberben kifejezetten P-vitamin hiánybetegség nem ismert, de feltételezhető, hogy hiányában a C-vitamin felszívódása és felhasználása zavart szenvedhet, éppen ezért tüneteik átfedhetik egymást.

FORRÁSAI:

Legbővebben a citrusfélék, a csipkebogyó, az áfonya, a brokkoli, a paradicsom, valamint más gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák. Elsősorban a gyümölcs húsa gazdag ebben a vitaminban.

TÖBBLETE:

A P-vitamin túladagolása és káros hatásai emberi szervezetben nem ismertek.