A véralvadásban játszik kiemelkedő szerepet, így a K vitamin hiányában, akár el is lehet vérezni. Olyan fehérjék előállításában játszik szerepet melyek az egészséges, és erős csontok kialakulásáért és megőrzéséért felelősek. Ez oly módon történik, hogy segíti a kalcium és a kálium felszívódásának és beépülési gyorsaságának folyamatát. Gátolja az erek elzáródását, védve ezzel az erek falait, így erősíti a keringési- és az érrendszert. A menstruációs fájdalom csökkentésében is szerepet játszik, mivel gátolja a menstruáció alatti erős vérzést. Újszülöttek esetében, illetve azoknál akik súlyos műtéten estek át védhet a belső vérzések kialakulása ellen. Ezenkívül hatása van még a májműködésre és a libidóra.
Hiánya vérzékenységet, keringési-és emésztési panaszokat, zsírfelszívódási- és májfunkciós zavarokat okoz.
Legjobb K-vitamin forrásaink a zöld leveles zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a paraj, spenót, kelbimbó, petrezselyem, lucerna, póréhagyma, retek, növényi olajok, méz, virágpor, méhpempő, a tej- és tejtermékek, disznóhús valamint a máj.
Túladagolása jelenleg nem ismert.
65 mikrogramm