C-vitamin - Aszkorbinsav


C-vitamin - Aszkorbinsav

SZEREPE:

A csont és kötőszövet növekedésben, vörösvérsejtek érlelésében, oxido-reduktív folyamatokban, enzimfolyamatokban, kollagénfehérjék és hormonok szintézisében vesz részt. Segíti a véralvadást, a stresszhez való alkalmazkodást és a vas- és a réz felszivódását. Gyógyítja a vérző fogínyt, és meggyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását. Csökkenti a vér koleszterin szintjét. Segít megelőzni a vírus és különböző baktérium fertőzéseket és fokozza az immunrendszer működését. Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen. Nagyobb menyiségben hashajtóként hat. Csökkenti a vénában képződő vérrögök gyakoriságát. Segít a nátha megelőzésében és kezelésében. Csökkenti az allergiát okozó anyagok hatását. Megakadályozza a skorbut és a csontritkulás kialakulását.

HIÁNYA:

C-vitamin hiányában az immunrendszer gyengül, a fertőzésekre való fogékonyság nő. Súlyosabb esetekben a skorbut nevű betegség lép fel, ami az érfalak meggyengülésével és megrepedésével, illetve fog- és ínygyulladással járó, esetenként halálos kimenetelű betegség (bár napjainkban már nem jellemző). Hiányában jelentkezhetnek még izületi fájdalmak, fáradtság. Hosszabb időn, (éveken, évtizedeken) keresztül fennálló C-vitamin-hiány esetén rendkívüli mértékben megemelkednek a szív- és érrendszeri kockázatok vagy a rák kialakulásának veszélyei.

FORRÁSAI:

Legjobb C-vitamin forrásaink a zöldpaprika, a citrusfélék, a friss zöldségek, kifejezetten a paradicsom, a káposzta, salátafélék. Télen a savanyú káposzta és a mirelit zöldségek tehetnek jó szolgálatot.

Az C-vitamin jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények, száraztészták: 0–1 mg
zöldség, gyümölcs: 5–400 mg
vaj, margarinféleségek, zsír, olaj, szalonna: 0 mg
húsok, húsipari termékek, máj, szív, vese: 0–30 mg
halak: 0 mg
tej: 0–5 mg
tojás: 0 mg

TÖBBLETE:

Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni. Sokan szednek viszont úgynevezett "megadózisú" C-vitamint, mondván ettől nem lehet semmi bajuk. Megfigyeléseken alapulva kijelenthető, hogy a tartósan napi 1000 mg feletti C-vitamin bevitel káros lehet. A leggyakoribb tünet ilyenkor a vesekő, de a szövetekben is lerakódhat a C-vitamin kis kristályok formájában.

NAPI AJÁNLOTT MENNYISÉG:

A napi ajánlott mennyisége hivatalosan 60–90 mg, de erről viták a mai napig folynak. Több orvos szerint is érdemes túllépni az ajánlott bevitelt, akár 750 mg-ig, azonban efölött megnő a vesekő vagy a magas húgysavszint kialakulásának kockázata. Bár gyakran javallott (részben Linnus Pauling munkáinak eredményeként) megfázás esetén nagyobb adagok bevétele és anekdoták igen gyors gyógyulásról számolnak be, a megbízható kutatások azt mutatják, hogy a megemelt dózisok hatása teljesen bizonytalan, és gyakran nincs több hatásuk, mint a placebónak.