A-vitamin - Retinol


A-vitamin - Retinol

SZEREPE:

Javítja a gyengén látást, szürkületi (farkas) vakságot, és még jó néhány szempanasz kezelésében van nagy segítségre. Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet. Lerövidítheti a betegségek lefolyását. A szövetek és a szervek külső rétegeit egészségesen tartja a mindennapokban. Segíti az öregedéssel járó öregedési foltok eltűnését. Erősíti a csontokat, gyorsítja a növekedést. Egészségesen tartja a hajat a bőrt a fogakat és a fogínyt. Javítja a bélműködést. Külsőleg alkalmazva az ótvar a kelések a karbonkulusok és a nyílt fekélyek kezelésénél tesz hasznos szolgálatot

HIÁNYA:

Az A-vitamin hiánya a korai szakaszában az ún. farkasvakságot okozza, amikor szürkületben, vagy gyenge világítás esetén látászavar következik be. Sőt az A-vitamin hiánya teljes vakságot is okozhat. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szemideghártya (retina) fényérzékeny anyagának, a látóbíbornak a felépítésében. Nevét is innen kapta. Jellemző még az A-vitamin hiányra a hámszövet-, könnymirigy-elsorvadása, foltok a szem fehérjéjében, a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai, a bőr megvastagodása a szőrtüszők környékén, fokozott hajlam a bőr berepedezésére, főleg az ajkakon, a verejték- és faggyúmirigyek megbetegedése, a bőr kiszáradása, a szőrzet és a hajszálak törékenysége, kihullása, anyagcsere zavarok, fogszuvasodás. Gyermekeknél a csontosodási folyamat sérülése következtében növekedési zavar is bekövetkezhet.

FORRÁSAI:

Vitamin formájában a halmáj-olajok, marhamáj, be tojássárgája, vaj és a tejszín tartalmazza. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök. A paradicsom kivétel, mert a benne található karotinoid típusú vegyület, a likopin nem bomlik A-vitaminra. Mivel vízben oldódik a felszívódásához zsiradék szükséges. A főzelékeket érdemes olajjal készíteni, a zöldségeket pedig vajas kenyérrel enni.

Az A-vitamin (retinol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban
száraztészták: 0-0,04 µg
sajtos, túrós sütemények: 5-50 µg
zöldség, gyümölcs: 0-0,01 µg
vaj, margarinféleségek: 250-650 µg
húsok, húsipari termékek: 0,3-70 µg
májak, májkészítmények: 1500-1600 µg
szív, vese és készítmények: 5-500 µg
halak: 10-60 µg
tej: 30-100 µg
tojás: 350-600 µg

Az A-provitamin (karotin formában) jellemző mennyisége 100g élelmiszerben:
gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: 0-1,5 mg
száraztésztákban: 0-0,04 mg
sajtos, túrós sütemények: 0 mg
zöldség, gyümölcs: 0,1–12 mg (felső érték a sárgarépa)
vaj, margarinféleségek: 0,2-0,5 mg
húsok, húsipari termékek: nem jellemző
halak: 0,5–2 mg
tej: 0,005-0,1 mg
tojás: 0,5-1,2 mg

TÖBBLETE:

Az A-vitamin túladagolása ritka, főleg vitaminkészítmények nem előírásszerű szedésénél lép fel. Az ilyenkor jelentkező tünetek: étvágytalanság, fejfájás, bőrhámlás, hajhullás, bőrgyulladás, a csontok elváltozása, a lép és a vesék megnagyobbodása, ízületi fájdalmak,- egészen extrém esetekben agy- és májkárosodás is bekövetkezhet. Várandós kismamák esetében nő a magzat károsodásának kockázata, a vetélés esélye. A ß-karotin túladagolásakor a bőr főleg a tenyéren és a talpon sárgásan elszíneződhet, ez azonban nem mérgező hatású.

NAPI AJÁNLOTT MENNYISÉG:

A felnőtt ember napi szükséglete kb. 1,5 mg (más források szerint csupán 900 µg), terhesség és a szoptatás ideje alatt 2,0-2,5 mg.