B9-vitamin - M-vitamin - Folsav


B9-vitamin - M-vitamin - Folsav

SZEREPE:

A terhesség ideje alatt nélkülözhetetlen vitamin, mivel terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul és ennek hiányában súlyos születési és fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki a magzatnál, kisbabáknál, gyerekeknél. Ilyen a nyitott gerinc és az ehhez hasonló idegrendszeri fejlődési rendellenességek. Szerepe van még a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak, és nukleinsavak anyagcseréjében, de hozzájárul a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épségéhez is. Csökkenti a szívinfarktus veszélyét és egyes rosszindulatú daganatos betegségek megjelenésének kockázatát. Emellett hatásos az időskori depresszió ellen. A folsav tulajdonképpen minden olyan folyamatban szerepet vállal, mely során sejtosztódás következik be, ilyen esetek például vérsejtek képződése, sebek gyógyulása, és az izomszövetek felépülése.

HIÁNYA:

Folsav hiányában a vérsejtek minden típusának száma csökken (ez a pancytopenia nevű betegség), a vérképben abnormálisan nagy vörösvértesteket látunk, nyelvgyulladás lép fel, gyomor-bélrendszeri tünetek, továbbá álmatlanság, depresszió, fáradtság jelentkeznek. Fejlődő szervezeteknél fejlődési rendellenességek léphetnek fel.

FORRÁSAI:

Legjobb folsavforrásaink a máj, kelbimbó, földimogyoró, brokkoli, saláta,(fekete szemű) bab, kiváltképp a paraj, káposzták, sárga- és fehérrépa, gomba a gyümölcsök, és az élesztő.

TÖBBLETE:

Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.

NAPI AJÁNLOTT MENNYISÉG:

Gyermekek számára a 0,2 mg mennyiség, míg felnőtteknél inkább 0,4 mg, várandós anyukáknál ez a mennyiség megugorhat, akár 0,5 vagy 0,6 mg-ra is.