B3-vitamin - Niacin - Nikotinsav


B3-vitamin - Niacin - Nikotinsav

SZEREPE:

A hormonok képződéséhez elengedhetetlen vitamin. Nagyban segíti az idegrendszerünk működését. Fontos szerepe van emellett a sejtek méregtelenítésének folyamatában, és a sejtlégzésben résztvevő enzimek működésében, illetve a sejtek elektronszállításában, és a hemoglobin termelésben. Kulcsfontosságú szerepet játszanak az energia anyagcserében, az élő sejtekben és a DNS hibáinak javításában. A szénhidrátok, zsírok, és fehérjék anyagcseréjében is jelentős szerepe van. Segíti az emésztőrendszerünk működését Gyulladás gátló hatása van, és csökkenti a szervezet inzulin igényét. Csökkenti a koleszterin szintet. Szerepet játszik a szövetnövekedésben. Megőrzi a bőr és a haj szépségét.

HIÁNYA:

Hiányában bélrendszeri zavarok, fáradékonyság, depresszió, étvágytalanság, fejfájás alakulhat ki. Ezenkívül a pellagra nevű betegség fejlődhet ki, amely bőrártalmakkal, a nyelv gyulladásával, rendellenes bélrendszeri és idegrendszeri működéssel jár.

FORRÁSAI:

Legjobb niacinforrásaink a hús, máj, vese, hal, tojás, élesztő, szárazhüvelyesek, zöldségfélék, lencse, aszalt gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, csírák és a barna kenyér. Triptofán-forrás a hús és a növényi fehérjék, kivéve a kukoricát.

TÖBBLETE:

Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.

NAPI AJÁNLOTT MENNYISÉG:

Gyermekeknek kortól függően 8 és 15 mg között, Felnőtteknek 15 és 20 mg-ra tehető. Az elfogyasztott táplálék minden 1 MJ energiájára 1,6 mg niacinekvivalens-bevitel ajánlott (felnőtteknek kb. 16 mg/nap).