B1-vitamin - Thiamin


B1-vitamin - Thiamin

SZEREPE:

Jelentős szerepe van a szénhidrát-anyagcserében, miután a piroszőlősav dekarboxilezését végző enzim koenzimje, energiát generál, segíti a szénhidrátok elégetését, valamint létfontosságú szerepet tölt be a főbb energiaszolgáltató folyamatokban, az idegsejtek anyagcseréjében, az idegrendszer,az emésztés az izmok a szív és a máj normális működésében. Kedvező hatása van a kedélyre és a szellemi teljesítményre. Esetenként enyhe vízhajtó hatása is lehet.

HIÁNYA:

B1-vitamin hiányában károsodik a szénhidrát-anyagcsere ami a tejsav és a piroszőlősav felhalmozódását okozza a szervezetben. A hiánybetegség neuraszténiás tünetekkel azaz fáradtsággal, idegességgel, gyengeséggel jár, szívgyengeség és keringési elégtelenség léphet fel. Jellemző tünetek még az étvágytalanság, depresszió, feledékenység, izomgyengeség, izületi fájdalom bélrendszeri problémák. A B1-vitamin hiánya okozza – főleg a keleti országokban – a beriberi nevű betegséget (fájdalmas izomgörcsökkel járó, akár halálos kimenetelű betegség).

FORRÁSAI:

A gabonafélék héja, teljes kiőrlésű gabonák, a belőlük készített ételek, élesztő, burgonya, hüvelyesek, szójabab, gabonacsírák, magok, dió- és mogyorófélék, gesztenye, paraj, paradicsom, cékla, káposzta, sárgarépa, uborka, saláta, petrezselyem, fokhagyma, metélőhagyma, barna rizs, tej, tojás, sajt, a húsok(főleg a sertéshús) és a máj.

Az B1-vitamin (tiamin formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények, száraztészták: 30-800 µg
zöldség, gyümölcs: 15-300 µg
dió, olajos magvak: 100-2020 µg (felső érték a napraforgó)
vaj, margarinféleségek, olaj, szalonna: 0-30 µg
húsok, húsipari termékek, máj, szív, vese: 80-800 µg
halak: 20-100 µg
tej: 50-180 µg
tojás: 50-150 µg

TÖBBLETE:

Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.

NAPI AJÁNLOTT MENNYISÉG:

1,2 milligramm