B5-vitamin - Pantoténsav


B5-vitamin - Pantoténsav

SZEREPE:

A pantoténsav a koenzim-A nevű enzim alkotórészeként központi szerepet tölt be a szénhidrát-, a zsír- és a fehérjeanyag-cserében. A koenzim-A szinte minden anyagcsere-folyamat kulcsenzime, így a legtöbb létfontosságú anyag előállításában is jelentős szerepet tölt be. Szerepe van az energiahordozó szénhidrátok lebontásában, zsírsavak szintézisében és bontásában, a különböző szterolok, szteroid-hormonok, porfirinek, koleszterin és hemoglobin szintézisében. Segíti a zsírsavak szállítását, és felhasználható energiává történő átalakítását. Növeli a hormonok termelését és segíti az ingerületátvivő anyagok képzését, így serkenti az agyműködést, enyhíti a depressziót, a szorongást, és a stressz okozta egyéb tüneteket. Energia felszabadító hatása van szervezetünkben. A pantoténsav fontos szerepet játszik, a migrénes fejfájás tünetének enyhítésében, az alkoholizmus leküzdésében a herpesz és arthritisz megszüntetésében. Érdekesség, hogy a panthenolt gyakran alkalmazzák bőrvédő krémekben, melyekben segít megőrizni a bőr rugalmasságát és puhaságát. Hajápoló termékekben is alkalmazzák, hogy megóvja a hajat a kémiai és mechanikai károsodásoktól.

HIÁNYA:

Hiánytünetek általában csak nagyon egyoldalú, túlságosan sok finomított élelmiszert tartalmazó étrendnél alakulnak ki. Hiánytünetei leggyakrabban a bőrön, az idegrendszerben, illetve az anyagcserében okoznak elváltozásokat. Hiánya, haj és fejbőr rendellenességeket, fáradékonyságot, fáradtságot, gyengeség érzetét, alvászavarokat, bélrendszeri megbetegedéseket okozhat. Ritka esetben, kéz- és lábzsibbadáshoz is vezethet, illetve izomgörcsöket idézhet elő. Gyomorégések következtében is az orvos nagymennyiségű (1000mg) pantoténsav fogyasztását szokta javasolni.

FORRÁSAI:

A legtöbb élelmiszerben megtalálható. Fő forrásaink: a máj, az élesztő és gabonafélék, péksütemények, karfiol, avokádó, lazac, csirke, tojássárgája, illetve a sajtok.

TÖBBLETE:

Túladagolva, különösen egyéb B vitaminok nélkül, felboríthatja az anyagcserét, bár ez csak extrém nagy adagok mellett lehetséges, amennyit normál körülmények között képtelenség a szervezetbe juttatni.

NAPI AJÁNLOTT MENNYISÉG:

Gyermekeknek koruktól függően 2 és 6 mg között, míg felnőtteknek 6mg a napi szükséglet.