B7-vitamin - H-vitamin - Biotin


B7-vitamin - H-vitamin - Biotin

SZEREPE:

A B vitaminokhoz hasonlóan a zsírok, fehérjék és a szénhidrátok lebontási folyamatában játszanak fontos szerepet, amiből így sejtjeink energiát nyernek Számos karboxiláló enzim koenzimje, melyeknek reguláló szerepük van a szénhidrát- és lipid-anyagcserében Olyan zsírsavak előállításában segít, melyek nélkülözhetetlenek a bőr, az idegek, és a szőrzet épségének biztosításában A szervezet fehérje-, szénhidrát-, aminosov- és koleszterin-anyagcsere folyamataiban is szerepet játszik. A sejtek inzulinérzékenységét növeli, ezért cukorbetegek számára, természetesen orvosi felügyelet mellett javallt használata, igen előnyös lehet számukra. A cukorbetegségkor fellépő idegkárosodás ellen is védelmet biztosít A Biotin különösen nagy mennyiségben csökkenti a vércukorszintet, ami alkalmazása szintén orvosi felügyelet mellett alkalmazandó, kizárólag Enyhíti az izomfájdalmakat Hozzájárul az ekcéma, a bőrgyulladás gyógyításához, segíthet emellett a testsúlycsökkentésben A hámszövet védelmi vitaminja, baktériumok, élesztőgombák fontos enzimje.

HIÁNYA:

Biotin hiányában bőr és az ajkak gyulladásos megbetegedése lép fel, csökken a bőrszövet ellenállása illetve megfigyelhető a haj és a szőrzet kihullása és a nemi vágy csökkenése is. Általánosan jellemző a lehangoltság, túlzott kimerültség, álmosság, izomfájdalmak, étvágytalanság, vérszegénység, érzészavarok, depresszió, szürkés bőrszín, koleszterinszint-emelkedés. Hiánya még esetenként gerincvelői bántalmakat okoz. Az élesztőkivonat az embernél gátolja az őszülés kialakulását.

FORRÁSAI:

Legjobb biotinforrásaink a máj, a vese, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a dió- és mogyorófélék. A gabonafélék - főleg a búza - szintén tartalmaznak biotint, de ez kötött formában van jelen, és nem szívódik fel. A gyümölcsök és a húsfélék igen keveset tartalmaznak ebből a vitaminból

TÖBBLETE:

Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.

NAPI AJÁNLOTT MENNYISÉG:

Felnőtteknél napi 1,6 – 2 mg maximum.