E-vitamin - Tokoferol


E-vitamin - Tokoferol

SZEREPE:

Oxigénnel látja el a szervezetet, ezáltal fokozza annak állóképességét. Aki rendszeresen szed E vitamint, megőrzi fiatalságát, mert ez a vitamin késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést, tehát antioxidáns. Az A-vitaminnal karöltve védi a tüdőt a levegőszennyeződés káros hatásaival szemben. Megakadályozza a véralvadékok képződését illetve segíti azok lebomlását. Csökkenti a fáradtságot. Megakadályozz a durva hegesedéseket, mind külsőleg, mind belsőleg. Felgyorsítja az égési sebek gyógyulását. Csökkenti a vérnyomást. Enyhítheti a lábikra- és lábizomgörcsöket. Gyulladásgátló vizelethajtó hatású. Emellett hatása van még az izmokra és a szívre. Védi a májat, erősít-regenerál, fontos a hormontermelésben, a termékenység vitaminja, ezért szexuális és nemi fejlődési zavarok gyógyítására használják.

HIÁNYA:

Hiánya vérszegénységet, sterilitást, meddőséget, korai öregedést, érrendszeri bajokat izomsorvadást és idegi károsodásokat okoz. Embernél nem fordulnak elő hiánytünetek, mert a normális vegyes étrend tartalmazza, illetve az egészséges szervezet ezekből képes előállítani a neki szükséges mennyiséget.

FORRÁSAI:

Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, zöld növények, dió, mák, mandula, mogyoró, gesztenye, szója, petrezselyem, paraj, zeller, kelbimbó, spenót, dúsított liszt, korpás búza, teljes gabonamagvak. Az állati eredetű élelmiszerek E-vitamin tartalma nagyban függ az állatok takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint.

Az E-vitamin (tokoferol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: 0,1–12 mg
száraztésztákban: 0-0,6 mg
sajtos, túrós sütemények: 0,05–1 mg
diós, mákos sütemények: 0,3–3 mg
zöldség, gyümölcs: 0–3 mg
vaj, margarinféleségek, szalonna, növényi olaj: 0,5–84 mg
húsok, húsipari termékek: 0,05-2,5 mg
tej: 0,1-1,6 mg
túrók, sajtok: 0–1 mg
tojás: 0,5-1,5 mg

TÖBBLETE:

Megnöveli a szervezet K-vitamin igényét. Az E-vitamin igen nagy dózisban is csak kevéssé toxikus

NAPI AJÁNLOTT MENNYISÉG:

10 milligramm