D-vitamin - Kalciferol


D-vitamin - Kalciferol

SZEREPE:

A D-vitamin elősegíti a kalcium és foszfor felszívódását a bélcsatornából, és az ásványok beépülését a csontokba, így közvetlenül befolyásolja a csontképződést. Felelős az erős csontokért és az egészséges fogakért. Elősegíti a kötőhártya-gyulladás kezelését. Fokozza az A vitamin felszívódását.

HIÁNYA:

D-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a csontok deformálódnak, elvesztik merevségüket, de rugalmasságukat is, emiatt könnyen törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyermekeknél angolkór (rachitis) lehet a következmény. Felnőtteknél a csontok meglágyulnak, izomgörcsök léphetnek fel. A D-vitamin tartósan elégtelen bevitelének fontos szerepe lehet a csontritkulás kialakulásában is. Hiányában még gerincbajok, foghullás és vesekőképződés veszélye is fennáll.

FORRÁSAI:

Legjobb D-vitamin forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok. Megtalálható még az élesztőben, búzacsírában, csiperkegombában, zabpehelyben, zöld főzelékekben. Napfény hatására a bőr is termeli. A légköri szennyeződések elnyelik az ultraibolya sugarakat, így kevesebb D-vitamin tud keletkezni a bőrben (az angolkór közvetett okozója az iparosodás miatti légszennyezés volt). Ezért kell a gyerekeket kiskorukban napra engedni, mert ez biztosítja számukra az egészséges csontfejlődést. Napi fél óra napozás ajánlott. A szervezetbe kerülő nehézfémek (ólom, kadmium) növelik a D-vitamin szükségletét.

A D-vitamin (kalciferol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nem jellemző
száraztésztákban: 0-0,4 µg
zöldség, gyümölcs: nem jellemző
vaj, margarinféleségek: 0,5-7,5 µg
húsok, húsipari termékek: 1-4 µg
halak: 0,5-10 µg
tej: 0,05-0,3 µg
tojás: 1 µg

TÖBBLETE:

D-vitamin túladagolásnál általános mérgezési tünetek jelentkezhetnek: gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság. Bőrviszketés is jelezheti, a vesék működése károsodhat, vesekő képződhet, a lágy szövetek elmeszesednek.

NAPI AJÁNLOTT MENNYISÉG:

10 mikrogramm