B6-vitamin - Piridoxin


B6-vitamin - Piridoxin

SZEREPE:

Szerepet játszik az aminosavak, fehérjék és esszenciális zsírsavak anyagcseréjénél és az aminosavak átalakulásánál. Nélkülözhetettlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képződéséhez. B6 vitamin kell ahhoz, hogy a B12 vitamin jól felszívódjék. Szükséges még a sósav képzéséhez. Segít megakadályozni különböző idegi és bőrbetegségeket. Enyhíti a hányingert és csökkenti az éjszakai izomgörcsöket. Természetes vizelethajtó szerként működik.

HIÁNYA:

Hiánya ún. pellegrás nyelv- és bőrtüneteket, a perifériás idegek gyulladását, vérszegénységgel és idegrendszeri zavarokkal járó epilepsziás görcsöket okozhat, de az úgynevezett „fekete nyelv” kialakulásában is szerepet játszik. További hiánytünetek lehetnek az ajkak nyálkahártyájának berepedezése, fokozott faggyúmirigy-működés, idegesség, álmatlanság, izomgyengeség, gyengeség, levertség, fáradtság, depresszió hajhullás, emésztési zavarok, vesekő, végtaggörcs. B6-vitamin adását javasolják migrénes fejfájás esetén, a terhesség alatt, de a röntgen-besugárzás és a narkózis után bekövetkező hányások csillapítására is.

FORRÁSAI:

Bőséges forrás a máj, hal, hús, tejtermékek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, zab, búzacsíra, spenót, banán, élesztő, kisebb mértékben a tej és a tojás.

TÖBBLETE:

Bár vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni, tartósan nagy mennyiségű (50 mg/testtömeg-kilogramm feletti) bevitele toxikus lehet.

NAPI AJÁNLOTT MENNYISÉG:

A B6 vitamin szükséglete elsősorban a fehérjebeviteltől függ. 100 gramm fehérje mellé 1,5-1,7 mg B6 vitamint javasolnak. Érdekessége, hogy szinte száz százalékosan felszívódik a bélrendszerből. Ajánlott napi bevitel felnőtteknek: 1,5-2 mg.