B2-vitamin - Riboflavin


B2-vitamin - Riboflavin

SZEREPE:

A szervezetben betöltött szerepe sokrétű, főleg a piroszőlősav, aminosavak (a fehérjék építőelemei) és a zsírsavak oxidatív lebontásában, ezen kívül a szöveti légzésben, és a méregtelenítésben a tápanyagmolekulák végoxidációjában játszik szerepet, a lehasadó hidrogénatomokat felvevő és továbbvivő enzimek alkotó része. Jó hatással van a növekedésre és a szaporodásra. Egészségesebbé válik tőle a bőr a haj és a körmök. Csökkenti a szem kiszáradását és javítja a látást. Hatással van a gyomor, a máj, a bélrendszer,és az idegrendszer működésére,az anyagcsere,a szövetnövekedésre.

HIÁNYA:

Az ember bélflórája is termel riboflavint, ezért hiánytünetek ritkán fordulnak elő. Hosszantartó, széles spektrumú antibiotikum-kezelés azonban elpusztítja a bélflórát, így riboflavin-hiányt idézhet elő. Hiánya az embernél bőrelváltozásokat, nyálkahártyatüneteket, szemlencse-elváltozásokat, szemviszketést, szemégést, szemvörösödést, emésztési zavarokat és kirepedt ajkakat okoz. Közrejátszhat az ízületi gyulladás kialakulásában is. Ezenkívül hiányában jelentkezhet még: idegesség, álmatlanság, depresszió, fejfájás, korpásodás, törékeny haj, bőrkiütés, szájzug repedés, idegesség, immungyengeség.

FORRÁSAI:

tej és tejtermékek, máj, vese, tojás, hüvelyesek, élesztő, zöldség- és főzelékfélék

TÖBBLETE:

Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.

NAPI AJÁNLOTT MENNYISÉG:

1,5 mg Életkortól függetlenül 0,15 mg/1000 kJ riboflavin bevitel ajánlott, idős korban nem lehet kevesebb, mint 1,2 mg/nap.